Følg Sociale-Rettigheder på Facebook og hold dig opdateret
Seneste indlæg på forum

Førtidspension - påbegyndelse af sag

Læs om sager fra den virkelige verden og bliv klogere på din egen situation.

Førtidspension - påbegyndelse af sag

Indlægaf Louise Schelde » ons jan 04, 2012 5:01 pm

Ankestyrelsen har taget stilling til en sag om påbegyndelse af førtidspension. Principafgørelsen har nummer 21-12. Se uddrag af sagen nedenfor.

Resumé:
Jobcentret skal vurdere, om en person skal indstilles til påbegyndelse af sag om førtidspension.

Jobcentret har derimod ikke kompetence til at træffe afgørelse om at påbegynde eller afgøre en sag om førtidspension.

Et jobcenter havde i et brev til ansøger meddelt, at sag om indstilling til påbegyndelse af sag om førtidspension ikke var godkendt. Brevet gav udtryk for at være en afgørelse, da der var givet en klagevejledning. Retsvirkningen af brevet var derfor et afslag på påbegyndelse af sag om førtidspension.

Jobcentrets afgørelse var ugyldig. Jobcentret skulle havde videregivet sagen til den del af den kommunale forvaltning, der har kompetencen til at træffe afgørelse.

Det er en del af beskæftigelsesankenævnets kompetence at vurdere, om en kommunes afgørelse er gyldig. Nævnet skulle derfor have taget stilling til afgørelsen.

Afgørelse:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i din sag om, hvorvidt det er en afgørelse, der kan påklages, når jobcentret afslår at indstille til godkendelse af påbegyndelse af sag om førtidspension.

Resultatet er:

• Beskæftigelsesankenævnet har kompetence til at tage stilling til din klage

• Jobcentret har ikke kompetence til at træffe afgørelse om at påbegynde eller afgøre en sag om førtidspension

• Jobcentret havde derfor ikke kompetence til at træffe afgørelse af 8. februar 2011

• Vi hjemviser sagen til afgørelse i den del af den kommunale forvaltning, der har kompetence til at træffe afgørelse i sager om førtidspension

Det betyder, at afgørelsen fra Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen YY ikke gælder.

Afgørelsen fra jobcentret gælder heller ikke.

A Kommune skal træffe en ny afgørelse.

Kommunen vil kontakte dig.

Der var enighed på mødet.

Begrundelsen for afgørelsen:

Det er jobcentret, der skal vurdere, om en person skal indstilles til påbegyndelse af sag om førtidspension.

Når jobcentret har vurderet og afprøvet en borgers mulighed for at blive selvforsørgende – og jobcentret herefter vurderer, at der skal tages stilling til at påbegynde en sag om tilkendelse af førtidspension - skal sagen videregives fra jobcentret til den del af forvaltningen, der har afgørelseskompetencen.

Vi har lagt vægt på, at jobcentret i brev af 8. februar 2011 meddeler dig, at din sag om indstilling til påbegyndelse af sag om førtidspension ikke er godkendt. Brevet giver udtryk for at være en afgørelse, da der er givet en klagevejledning. Retsvirkningen af brevet er derfor et afslag på påbegyndelse af sag om førtidspension.

Jobcentret skulle derfor have videregivet sagen til den del af den kommunale forvaltning, som træffer afgørelse om påbegyndelse af sag om førtidspension. Denne forvaltning er også den kompetente myndighed til at træffe afgørelse om afslag på påbegyndelse af sag om førtidspension.

Da jobcentrets afgørelse reelt er et afslag på påbegyndelse af sag om førtidspension, er det forvaltningen, ikke jobcentret, der har kompetencen til at træffe afgørelse herom.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg finder herefter, at jobcentrets afgørelse er ugyldig, idet jobcentret ikke var fagligt kompetent til at træffe afgørelsen.

Det er en del af beskæftigelsesankenævnets kompetence at vurdere, om en kommunes afgørelse er gyldig. Nævnet skulle derfor have taget stilling til afgørelsen.

Bemærkninger til klagen:

3F A har på dine vegne oplyst, at du ikke erindrer at være blevet vejledt af jobcentret om muligheden for at søge førtidspension på det foreliggende grundlag.

Vi bemærker, at borgeren har ret til at søge om førtidspension på det foreliggende grundlag og skal være vejledt om denne mulighed. Hvis jobcentrets afgørelse reelt er et afslag på førtidspension, er det forvaltningen, der har kompetencen til at træffe afgørelse herom.
Louise Schelde
 
Indlæg: 1968
Tilmeldt: ons jun 15, 2011 5:24 pm

Tilbage til Cases til førtidspension

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster

cron